Wordt het nieuwe jaar een succesvol jaar voor u? Niemand die het u zal voorspellen, maar u kunt daar uiteraard wél zelf invloed op uitoefenen. Eén van de manieren om uw succes te vergroten is het werken met een marketingplan. Onderstaand een leidraad voor het opzetten van een dergelijk plan.
Een marketingplan maakt de kansen en bedreigingen van uw bedrijf zichtbaar en biedt u de mogelijkheid om tijdig in te spelen op de marktkansen. Het geeft richting aan uw commerciële activiteiten.
In een marketingplan staat de klant centraal.
Wat wil de klant? Waarom moet hij bij ú zijn en niet bij de concurrent? Het is daarom belangrijk over de volgende vragen na te denken:
– hoe zorg ik ervoor dat mijn bedrijf er beter uitspringt dan de concurrentie? (uw onderscheidend vermogen)
– wat is de visie van mijn bedrijf? (wat wil ik bereiken?)
– welke middelen zet ik in om mijn doelen te bereiken? (hoe?)
– kan mijn onderneming beantwoorden aan de vraag van de klant en wat moet er in mijn bedrijf veranderen om dit te verbeteren?
– welke kansen dienen zich aan op de markt en hoe benut ik deze?
– tegen welke bedreigingen loopt mijn bedrijf aan en hoe omzeil ik die?
Een manier om uit te zoeken wat uw klant wil is eenvoudigweg het uw klant te vragen.
Selecteer een aantal klanten. Een aantal dat al jaren bij u komt en een aantal nieuwe. Vraag hen mee te werken aan uw onderzoek en vraag wat zij vinden van de klantvriendelijkheid, de kwaliteit en levering(tijd) van uw product, de wijze waarop u met de klant omgaat, de aftersales etc. Dit kan in de vorm van een evaluatieformulier wat u toezendt, of u kunt uw klanten interviewen.
Uit uw onderzoek zullen een aantal resultaten naar voren komen waarmee u wat kunt doen.
Bepaal welke zaken het eerst aangepakt moeten worden om ervoor te zorgen dat de continuïteit van uw onderneming niet in gevaar komt. (Her)bepaal uw doelgroep en formuleer vervolgens meetbare doelstellingen.
Een marketingplan is altijd opgesteld om een bepaald doel te bereiken. Dat zijn meestal omzetverbetering en winststijging. Omschrijf uw doelstelling vervolgens exact, zodat bepaald kan worden of het doel ook behaald is of dat er moet worden bijgestuurd.
Als uw doel bijvoorbeeld een winstverhoging is, dan moet u aangeven hoeveel de winst moet stijgen (uitgedrukt in geld of een percentage van de omzet) ten opzichte van welke periode, hoeveel extra omzet daarvoor nodig is, hoeveel meer producten/diensten moeten worden afgezet en hoeveel nieuwe klanten daarvoor nodig zijn.
Uit uw marketingplan komt een actieplan voort. Hierin staat hoeveel tijd, geld en mensen u voor de uitvoering vrijmaakt. Activiteiten worden in de tijd uitgezet en verantwoordelijken worden aan de acties gekoppeld.
Het actieplan zorgt ervoor dat u controle houdt op de uitvoering van het marketingplan en dat u eventueel bij kunt sturen als er problemen optreden.
Uw marketingplan is overigens geen statisch papier maar u moet het steeds blijven aanpassen aan de ontwikkelingen. Verliest u terrein ten opzichte van uw concurrent, zijn er nieuwe trends waarmee u rekening moet houden, is uw budget vele malen kleiner of groter geworden etc. Dit heeft allemaal zijn doorwerking in uw marketingplan.
Het evalueren en bijsturen is het laatste maar zeker ook het belangrijkste onderdeel in het proces. Zo weet u immers of de doelstellingen die in uw marketingplan staan nog steeds worden behaald.